Oleje roślinne

Powrót

Olej surowy

Pozyskiwany w procesie tłoczenia nasion rzepaku. Stosowany w produkcji estrów metylowych wyższych kwasów tłuszczowych, nadaje się także do natłuszczania pasz oraz wykorzystania w dalszym procesie produkcji olejów jadalnych i margaryn.

Olej neutralizowany odszlamowany

Pozyskiwany z oleju surowego poddanego procesowi neutralizacji, w wyniku którego zostaje pozbawiony wolnych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów. Stosowany głównie w produkcji biokomponentów i biopaliw.

Olej rzepakowy rafinowany

Produkt otrzymywany w wyniku rafinacji surowego oleju rzepakowego. Przeznaczony do dalszej produkcji spożywczej: majonezu, przetwórstwa rybnego i owocowo-warzywnego, pasztetów, wypieku ciastek i prażynek, a także do produkcji bio-paliw.

Olej słonecznikowy rafinowany

Produkt uzyskiwany w wyniku rafinacji surowego oleju słonecznikowego, stosowany głównie do produkcji spożywczej: masła, wypieku prażynek i orzeszków.

Olej palmowy rafinowany

Produkt uzyskiwany w wyniku rafinacji surowego oleju palmowego. Stosowany głównie w przemyśle spożywczym (margaryny, tłuszcze), przemyśle oleo-chemicznym oraz w ostatnim okresie jako surowiec do produkcji bio-paliw.