Pozytywna rola tłuszczów i olejów roślinnych w zbilansowanej diecie

Powrót

Jednym z trzech filarów zdrowej diety, poza odpowiednią podażą białka i pełnoziarnistych produktów zbożowych, są odpowiednie tłuszcze, które powinny stanowić 25-35% dziennej porcji energii. Większość tej ilości powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe, których najlepszym źródłem są tłuszcze pochodzenia roślinnego, które znajdziemy w olejach i margarynach z nich powstających.

Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w Polsce znacząco zmieniła się struktura spożycia tłuszczów – na korzyść tłuszczów i olejów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który tłumaczy wzrost długości życia Polaków.

Tłuszcze i oleje roślinne pozyskiwane są głównie z różnych części roślin takich jak m.in. nasiona, owoce, czy pestki. Roślinami, z których pozyskuje się oleje to głównie rzepak, słonecznik, soja czy len. Oleje te stanowią bogate źródło witamin A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływających korzystnie na ogólne zdrowie człowieka, jak również poprzez działanie profilaktyczne m.in. zapobiegają chorobom układu krążenia.

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT) to składniki, których w większości ludzki organizm nie umie sam wytworzyć i muszą być one stale dostarczane z pożywieniem. Tłuszcze roślinne będące ich źródłem, powinny stanowić większość tłuszczów (15-25% dziennej energii), które spożywamy wraz z codzienną dietą. NKT podobnie jak witaminy, są konieczne do prawidłowego rozwoju całego organizmu – w tym zmysłu wzroku czy układu nerwowego, wytwarzania hormonów, przyswajania witamin A, D, E i K, regulacji pracy układu odpornościowego oraz funkcjonowania układu krążenia.